102 Front Street | Exeter, NH

Our firm was challenged with transforming a neglected Victorian-era residence into 4 luxury condos in a desirable neighborhood in downtown Exeter, New Hampshire.  The WINTER HOLBEN team began with a feasibility study to configure the existing unit layouts and convert the carriage house into a living unit, followed by an exterior design study to repair and transform the exterior while preserving the historic character of the site. Each challenge presented its own opportunities that allowed the design team to expand on the improvements for the remodeling effort.  WH focused on ensuring design efforts improved the look and feel of the interior and exterior as well as the energy efficiency of the building envelope. Additionally, the unit layouts and density was re-positioned creating a variety of unit types desired.  

Building improvements included:

  • Updating the building egress created the necessity for a new contemporary addition on the rear, allowing for a new informal entrance and stair for the residents
  • New high performance windows, insulation, and mechanical units provide a sustainable energy retrofit, allowing the building to better perform for future generations
  • Siding made from recycled fly ash provides a durable material with minimal maintenance
  • New wide plank hardwood flooring, trim, high-efficiency appliances, and LED lighting throughout adds beauty, durability, and reduced electrical demands

The end result is a beautiful contemporary renovation with preserved historic features and a variety of sought-after condominium-style unit types.  Each unit features open-concept floor plans, private decks and updated interiors.  

Read the recent seacoastonline article with the history of this beautiful home here.

 

102 Front Street, Exeter, NH from Winter Holben on Vimeo.

EXPERTISE
PROJECT TEAM 
  • Client Exeter Station Properties
    • Project Architect Brandon Holben
    • Contractor Ricci Construction
    • Structural Engineering Summit Engineering
    • Photography Gove Group, WINTER HOLBEN

Up arrow